Op maandag 8 oktober gingen de kleuters van de Vissen op bezoek bij de bibliotheek in Haren. Er werd een prachtig boek voorgelezen over dierenvrienden. Daarna was er een circuit uitgezet in de bibliotheek met allemaal spelletjes. De kinderen hebben genoten in de bieb en zullen er vast vaker heen gaan om een mooi boek uit te zoeken.Maandag 8 oktober mochten de Vissen de weekopening verzorgen, midden in de Kinderboekenweek. We hadden dus als thema een boek uitgekozen: De wedstrijd van twee vrienden :Schildpad en Haas. Tot ieders verbazing won schildpad de wedstrijd. Een prachtig lied hebben we er over gezongen en een wedstrijd nagespeeld. Tijdsbeleving: met behulp van een zandloper mocht de hele zaal mee doen, om te kijken hoe lang een wedstrijd van een minuut duurt.Wij hadden laatst juffendag. We kregen prachtige bloemen! Zoveel dat we zelfs twee vazen vol in de klas konden zetten en allebei een prachtige bos mee naar huis konden nemen.

De juffendag was heel gezellig, we zijn begonnen met spelen op het ‘grote veld’. Het regende, maar dat maakte ons niks uit. We hebben met huishoekspullen op het kleed gespeeld, gevoetbald, slootje gesprongen. Over een droge sloot 😉 en nog veel meer.
De oma van Kayleigh en moeder van Lauren hebben ons prachtig gesminckt. We hebben niet alleen maar gesnoept hoor. We hebben ook al ons fruit gegeten. We hebben het zelf in stukken gesneden en dit door elkaar gehusseld tot een heerlijke smoothie, hmmm.Wij zijn de laatste weken extra veel buiten. Vorige week begonnen we de dag buiten. Zonder digibord, tafels en stoelen, maar met een prachtig vogelconcert op de achtergrond.

Deze week ging het verhaal in Trefwoord verder over duurzaamheid en al het afval. De plastic soep in de oceaan. En toen hebben we direct de mouwen opgestroopt en zijn we naar buiten gegaan. We hadden totaal wel vier emmers en 1 vuilniszak vol afval opgeraapt. Als iedereen een klein beetje doet, doen we samen heel veel. Wie gaat volgende week?Wij zijn met de bus naar het station geweest. Op het
station zagen we van alles; bussen, treinen, reizigers, incheckpaaltjes, conducteurs. En we hadden geluk, want we mochten allemaal even in de cabine van een trein kijken! Daar was een stuur, maar die was niet om te sturen, die was om gas te geven. Dat hoorden we van een conducteur die we vragen mochten stellen. We hebben haar ook gevraagd hoe een trein remt en waar de rode stopknopjes in de trein zijn (die hadden we in de bus gezien). op de terugreis drukte Casper net op tijd op het rode knopje zodat we vlakbij school uit konden stappen.Wat hebben wij een fijne dag gehad vandaag.
Wij hebben vandaag een menukaart met ongezonde dingen voor de snoep piet gemaakt. Natuurlijk weten wij allemaal heel goed wat wel gezond is. Dat hebben wij in een mooie woordkast geschreven.
Wij moesten eerlijk pepernoten verdelen. Dat is soms best lastig….
Wij hebben hard gewerkt in de banketbakkershoek, in de inpakhoek, in de beweeghoek en in het sinthuis.
Aan het einde van de dag hebben we geleerd hoe we moeten balanceren op de daken.
En wij kennen een nieuw pietenlied.
Kortom een hele gezellige sint dag bij de vissen.

Vandaag zijn we naar een meertje bij de Mikkelhorst geweest om waterdiertjes te zoeken.
Wat leven er veel verschillende diertjes in het water! We hebben van allerlei grappige en bijzondere diertjes gevonden; Wist je dat een ruggezwemmer op zijn rug zwemt? En dat hij 4 ogen heeft? we vonden heel veel waterdiertjes onder andere hele kleine kikkertjes, waterslakken en watersalamanders.We hebben een super leuke verjaardag van Sinterklaas gehad. We hebben op het plein Sinterklaas toegezongen, Bij Sinterklaas op het podium gezongen, gedanst, knappe kunstjes gedaan, de pieten laten rekenen en een leuk cadeautje gekregen. Jurgen heeft Sinterklaas een envelop vol briefjes geld gegeven. Zo heeft Sinterklaas volgend jaar genoeg geld om cadeautjes in de te kopen. Tot slot hebben we Sinterklaas uitgezwaaid, maar de kinderen wisten wel dat Sinterklaas nog niet naar Spanje ging, want er moest nog pakjes avond gevierd worden.

Wij hebben heerlijke soep gemaakt. Van tevoren dachten veel kinderen dat ze paddenstoelen helemaal niet lekker zouden vinden en uiteindelijk was het heerlijk. Sommige kinderen wilden zelf graag nog een bekertje soep. Alle kinderen hebben geproefd, dapper hoor! er was 1 van de kinderen die zei: ik wil deze soep elke dag!
Het snijden was best lastig, maar dat ging heel goed. We hadden na afloop allemaal nog onze tien vingers 🙂Wij hebben een wandeling gemaakt in en om de school. En wat zijn er veel mooie schatten! Kastanjes, heel veel eikels, balderen, veertjes en bijzondere paddenstoelen. En bij we moesten met heel diep door onze knieën om te kijken of er ook heel misschien een klein kaboutertje thuis was..
Ook hebben we veel takken verzameld om daar op school enge en rare takkenbeesten van te maken.
Aan het eind van onze wandeling vonden we ook nog een grote bult van bladeren. En daar moet je natuurlijk even in springen.. of lekker liggen.Tijdens de groep 2 middag doen we allerlei dingen met letters en cijfers. Bekijk de foto’s maar eens. Dan zien jullie dat wij heel creatief zijn met het maken van letters met ons lichaam, van klei of in scheerschuim. Dat laatste vonden sommige kinderen wel een beetje wennen :-).Wat waren de kinderen mooi verkleed !
De juffen werden verrast met een you tube filmpje
en een prachtige bos bloemenWij hebben vandaag een hele gezellige en feestelijke dag gehad.Afgelopen woensdag waren wij uitgenodigd op de Mikkelhorst in Haren. Wij hebben het daar erg leuk gehad. Een mevrouw heeft een boek voorgelezen en daarna hebben we opdrachtkaarten gemaakt. Vooral de pasgeboren biggetjes vonden wij erg schattig.

Ook bij de vissen hebben we heel veel proefjes gedaan. Deze 2 waren de leukste. We hebben zelf stoepkrijt gemaakt en we hebben op verschillende manieren slagroom geklopt. We zijn erachter gekomen dat slagroom schudden niet werkt en dat kloppen het beste met de mixer lukt. Natuurlijk hebben we de slagroom geproefd! Het was een super leuke week.De proefjes die wij gedaan hebben op een rij.Wat stond er lekker eten op ons buffet.
We hebben gesmuld en er waren ook heerlijke toetjes.
Vaders en moeders dank je wel !Met behulp van moeders hebben wij schitterende kerststukjes gemaakt.Ook bij de vissen hebben wij een heel gezellig sinterklaasfeest gehad.We hebben gezongen, gedanst en een verhaal uitgespeeld over sterren.
En wij waren ook stralende sterrenWij hebben een ontzettend leuk thema op dit moment. Het thema ‘de post’. Wij hebben een prachtige posthoek. Waar intensief gespeeld word. Alle papa,s en mama,s, broers en zussen en zelf opa,s en oma,s hebben ons kaarten gestuurd voor in onze eigen brievenbus. Vandaag hebben we iedereen een kaart terug gestuurd.We zijn vandaag naar een voorstelling geweest met het thema scheetjes! De kinderen vonden het super leuk.Proefjes doen, knikkerbaan maken, voorgelezen worden allemaal dingen die we tijdens deze KBW doenVandaag kwam Corinne Oranje ons voorlezen uit 1 van haar geschreven boeken. Het begon een beetje vies……daar kunnen de kinderen u vast meer over vertellen! Daarna hadden we een boekenbal. Een leuke en gezellige dag.We hebben vandaag een heerlijke wandeling door het bos gemaakt. We hebben daarbij een bosbingo gedaan. De kinderen moesten alle plaatjes op hun blad opzoeken en aankruisen.Vandaag hebben wij appelflappen gebakken. Omdat de appels van de bomen vallen in de herfst. Wij hebben in kleine groepjes de appelflappen gemaakt. Dit hebben wij samen met 4 hulpouders gedaan. Heel erg bedankt voor de hulp!De juffen werden toegezongen en de kinderen deden een mooie dans. Toen naar de zorgboerderij,
lekker spelen en tot slot picknicken.
Het was een hele gezellige dag