Vandaag zijn we de dag heerlijk in de buitenlucht begonnen. Na het luiden van de gong mochten we de Chinese tuin in, waar we Tai Chi oefeningen hebben gedaan. Daarna is de groep in tweeën gedeeld en hebben we de Chinese tuin verder verkend en zijn we op zoek gegaan naar de bewoners van de bloemen- en vijvertuin. Een leerzame ochtend in het prachtige Hortus Botanicus te Haren.Vandaag is er even niet op een stoel aan een tafel gewerkt aan taal. Oefenen met het vinden van werkwoorden in zinnen kan ook lekker bewegend buiten. Er lagen allerlei zinnen verspreid op het veld, iedereen ging fanatiek op zoek naar alle juiste antwoorden.Vandaag hebben alle kinderen van de groepen 5 samen gespeeld in het leerorkest. Er wordt gespeeld op trombones, hoorns en violen. Het orkest ziet er erg indrukwekkend uit en de generale repetitie verliep goed. Op 23 april is de uitvoering vanaf 10:45 uur op school.Afgelopen maandag is de wonderbaarlijke week begonnen. Iedere dag een of meer leuke proefjes. Onze groep is begonnen met de ‘drop the egg challenge’. Als voorbeeld is er een ei in een zak popcorn gestopt en van de vide naar beneden gegooid. En tot onze grote verbazing bleef het ei gewoon heel! Na het voorbeeld was de klas aan de beurt. Per groepje van 4 leerlingen werd er hard gewerkt aan een ontwerp met rietjes en ballonen. Op dinsdag middag was de grote test. Vier van de zeven eieren bleven heel. En de ontwerpen zagen er prachtig uit!Vanmiddag hebben we de dag afgesloten met een schoolbreed sneeuwfestijn om 14.00!Vanmiddag hebben we de dag afgesloten met een schoolbreed sneeuwfestijn om 14.00!Vandaag hebben we in de klas het groepswerk bruggen bouwen afgemaakt. De uitdaging was om de brug zo sterk en lang mogelijk te maken. Er werd heel fanatiek gebouwd en het resultaat mag er zeker zijn.Het is kinderboekenweek, dat betekent onder andere lekker lezen in je eigen boek. Maar dan wel op een lekker plekje naar keuze. Daarnaast heeft groep 5a vandaag ook het boekenduo memoryspel van de opening gedaan. Dit was een groot succes, met zijn allen in de hal op zoek naar zoveel mogelijk boeken duo’s.
De komende dagen gaan we nog veel leuke dingen doen.Vandaag zijn er in groep 5a proefjes gedaan over zintuigen. We hebben een aantal dingen getest. Kun je het verschil tussen aardappel en appel proeven als je niks ziet? Smaken melk, appelsap en water hetzelfde als je niks ziet en ruikt? Kun je met een oor goed horen en met een oog goed zien? En wat voel je eigenlijk als je gekieteld wordt met je ogen dicht?In groep 5a is er de afgelopen 3 weken keihard gewerkt om alle geleerde dingen uit de PBS lessen goed toe te passen. We hebben bijvoorbeeld geleerd hoe je respectvol met elkaar omgaat, hoe je zelfstandig moet werken en hoe je je bij een instructie gedraagt. Dat dit al heel goed gaat blijkt uit alle bandjes die er verdiend worden. Vandaag had de klas groepsbeloning nummer 2, een speelgoedmiddag op school. Dat dit erg gezellig en leuk was is aan de foto’s wel te zien. Voor beloning drie zijn we al ver over de helft met sparen, wat dat wordt is nog een verassing.Vandaag hebben we het schooljaar heerlijk afgesloten. Op het veld stonden super leuke activiteiten klaar, daar hebben we met de groep erg van genoten. We hebben van alles gedaan: spijkerbroek hangen, op een doel schieten met snelheidsmeter, touwtrekken met de hele klas, skilat lopen, springen op het springkussen, twee stormbanen en tot slot een buikglijbaan. Een mooi begin voor de vakantie.Vandaag zijn we met de groepen 5 en 6 op schoolreis geweest in Slagharen. Het was een groot succes. Iedereen kon in groepjes zijn eigen ding doen. En zelfs de meester en juffen gingen mee in attracties. Tussen de middag hebben we met zijn allen patat met een snack gegeten. Daarna even geen achtbaan is er niet bij, sommige kinderen gingen na de patat gelijk weer voor de spannende attracties. Anderen kozen iets rustigers, zoals bijvoorbeeld de kabelbaan en het treintje waarmee je rustig het park kon bekijken.Tijdens de projectweek zijn er in groep 5a muurkranten gemaakt over groene groenten. Het recept van de winnende muurkrant hebben we met de klas gemaakt. We heerlijke pizza’s gemaakt met paprika, ham, kaas, tomatensaus, ananas, tomaat en ui. De pizza’s waren heerlijk, topkoks in groep 5a!Vandaag zijn we met de klas naar het universiteitsmuseum in Groningen gegaan. Een leuk uitstapje die begon met een ritje in de streekbus.
In het museum werden er in 5 groepjes opdrachten gedaan en vragen beantwoord. Wist je dat water op lucht kan blijven liggen, dat je op sommige planeten vaker jarig bent dan op aarde en dat je een lamp kunt laten branden terwijl twee kinderen de uiteinden vasthouden? We hebben veel geleerd en gezien.Vandaag was voor de groepen 5 de afsluiting van het leerorkest. Voor een groot publiek hebben de kinderen op onze eigen school opgetreden. Er werd door de kinderen gezongen en gespeeld op trombone, trompet, dwarsfluit of viool. En er deed een ouder mee op de klarinet, super leuk! Wat hebben ze het goed gedaan, een geslaagd slotorkest onder leiding van Marjan en de muziekdocenten.Vijf leerlingen uit groep 5a mochten vandaag meedoen aan de noordelijke ronde van het techniektoernooi. Ze hebben een ontzettend leuke, maar ook spannende middag gehad. Hun harde werk werd beloond met een team prijs. Er werd heel eerlijk aan de jury verteld dat samenwerken niet altijd makkelijk is, maar dat ze er uiteindelijk heel goed uitgekomen zijn. Ze mogen op 7 juni nog een keer strijden tijdens de landelijke finale.Vandaag hebben we genoten van een mooie paasviering in de hal. We hebben nog even gerekend om vervolgens samen te genieten van een heerlijke paasbrunch.Vandaag hebben de groepen 5 voor het eerst samen met elkaar en alle instrumenten geoefend voor het leerorkest. Trombone, trompet, viool en dwarsfluit kwamen samen. Volgens dirigent en muziekjuf Marjan is doorzettingsvermogen tonen de manier om een goed orkest te worden. En doorzetten hebben ze allemaal gedaan. Voor de korte tijd dat er met een instrument geoefend wordt klinkt het al heel goed!Vandaag heeft groep 5a bezoek gehad van Jan Willem. Hij kwam lesgeven in het maken van een animatie. Iedereen heeft een eigen flipboekje gemaakt met daarin een animatie van een stuiterbal. Het was best even schrikken toen er verteld werd dat het maken van een animatie van een minuut heel veel tijd kost. De zelfgemaakte animatie in het flipboekje van 19 bladzijden duurt maar 3 seconden. Maar het was zeker niet in 3 seconden klaar. De les is met heel veel plezier gevolgd, de groep wil dit wel vaker.Vandaag hebben wij bezoek gehad van Erik van Dort. Hij heeft een les gegeven over verhalen vertellen. De les komt uit het boek die hij aan het schrijven is. We hebben deze les een kruisfotopuzzel gemaakt. Iedereen had een plaatje uit een tijdschrift geknipt en daar werden verhalen bij verteld.Vandaag hebben we weer veel gedaan in groep 5a. Vanochtend hebben we tennisles gekregen bij de tennisvereniging Haren. Het was erg leuk en we hadden er super weer bij.

Vanmiddag hebben we met beide groepen 5 gerepeteerd voor het leerorkest.Vandaag hadden we ook in groep 5a de Grote Rekendag. Bij de rekendag is het doel de kinderen onderzoekend te laten rekenen. Vandaag zijn we bezig geweest met lichaamsmaten en hoe je deze kan gebruiken en hebben we plattegronden van vakantiehuisjes en een vakantiepark gemaakt.Gisteren zijn we met groep 5a naar de bibliotheek in Haren geweest. Daar hebben we met de hele groep diverse opdrachten gemaakt zodat er een heel nieuw verhaal ontstond. Dit verhaal hebben we aan het eind samen gelezen. Iedereen heeft super goed zijn of haar best gedaan.Vandaag hebben we in groep 5a kennis gemaakt met de djembé. Peter heeft ons iets verteld over de djembé en daarna hebben we met z’n allen super ons best gedaan om verschillende ritmes te leren spelen. Het was erg leuk en het klonk ook super goed!Vandaag is waarschijnlijk een van de laatste dagen dat we kunnen genieten van heerlijk zomers weer.
Daarom hebben we donderdagmiddag een watergevecht gehouden op het grasveld naast de school. Het was super gezellig!Afgelopen zaterdag klonk er prachtige muziek in de sporthal in Lewenborg. 250 kinderen, waaronder onze groepen 5, lieten daar tijdens het eindconcert horen wat ze het afgelopen jaar geleerd hebben. Er speelden ook musici van het NNO mee en samen klonk het echt fantastisch!
Wat hebben we dit jaar veel plezier gehad bij het samen muziek maken en wat hebben we daar veel van geleerd!
Groepen 5, bedankt voor jullie geweldige inzet en prachtige muziek!De week is nog maar net begonnen, maar wat een week is het! Op maandag deed Danique haar spreekbeurt over de politie en ze haar haar eigen politieagentvader meegenomen. We hebben alles over de politie geleerd en allemaal een rondje gemaakt in de politieauto!
Dinsdag gingen we met de bus naar het Universiteitsmuseum. Daar leerden we van alles over techniek en wetenschap. Na afloop kregen we ook nog een kleine rondleiding in het academiegebouw. Ons broodje aten we in de zon op de Grote Markt en toen gingen we weer met de bus terug. Op school hebben we toen nog met het Leerorkest en een paar muzikanten van het NNO geoefend voor ons slotconcert a.s. zaterdag.Afgelopen zaterdag was het weer zover:
Blazen en strijken
Zingen en goed kijken
Veel toffe melodietjes.

Wat klonk het al goed! Op naar het concert in juni!Het thema ‘De Ruimte’ begon in het taalboek met een tekst van Sander Koenen. Daarom was het heel leuk dat hij op bezoek kwam in de klas toen we 4 weken aan het thema hadden gewerkt!
Hij vertelde over de ruimtereis van André Kuipers en liet filmpjes zien over het leven in het International Space Station. We weten nu van alles over het leven in een ruimtestation: wat je er doet en ziet, wat je er eet en… hoe je er moet plassen!Op woensdag 3 februari was er weer een Open Podium: kinderen konden hun kunsten vertonen op ons podium voor een fantastisch publiek van kinderen en ouders.
Er werd gezongen en gedanst en er was een acrobatiek-act. Wat een geweldige optredens!