Vanmorgen stond er opeens een deurtje in ons lokaal. Van wie zou dat deurtje zijn? Wie zou daar kunnen wonen? M. woont in het deurtje… Vandaag was de Rekendag 2019. Dit jaar stond het in het teken van verhoudingen. We hebben M. in verhouding getekend, gekeken welke meubelen er allemaal in zijn huis passen en hebben we voor zijn vriend ‘Reus Dubbel’ passende voorwerpen ontworpen. Tussendoor hebben we gymles gehad op het beachveld midden in het centrum. Hier konden de kinderen voetballen, korfballen, klimmen en gewoon lekker met het zand spelen. Na afloop kregen we van de moeder van Sanne lekker een bekertje ranja en een cakeje.
Toen wij terug kwamen op school waren we precies op tijd om juf Harjanne op school te ontvangen, zij is vandaag getrouwd!Vanmorgen stond er opeens een deurtje in ons lokaal. Van wie zou dat deurtje zijn? Wie zou daar kunnen wonen? M. woont in het deurtje… Vandaag was de Rekendag 2019. Dit jaar stond het in het teken van verhoudingen. We hebben M. in verhouding getekend, gekeken welke meubelen er allemaal in zijn huis passen en hebben we voor zijn vriend ‘Reus Dubbel’ passende voorwerpen ontworpen. Tussendoor hebben we gymles gehad op het beachveld midden in het centrum. Hier konden de kinderen voetballen, korfballen, klimmen en gewoon lekker met het zand spelen. Na afloop kregen we van de moeder van Sanne lekker een bekertje ranja en een cakeje.
Toen wij terug kwamen op school waren we precies op tijd om juf Harjanne op school te ontvangen, zij is vandaag getrouwd!Vanmorgen hadden we een les van de Jonge Onderzoekers. We hebben zelf een deurmat gemaakt voor broertjes, zusjes, ouders, vriendjes en vriendinnetjes die altijd zomaar onze kamer binnen komen stormen!Gistermiddag hebben de groepen 4A en 4C samen gym gehad. Tijdens een heus fitnessprogramma hebben de kinderen gewerkt aan de beginnende spierballen en buikspieren. Daarna konden ze nog even vrij spelen met ballen en hoepels.
Als afsluiting hebben we lekker met alle kinderen in het zonnetje op het gras geluncht. Heerlijk!Het was echt 1 april op De Borg! De wc vol ballonnen, zout in de koffie, kantoor van meester Kees ingepakt, een scheetkussen bij juf Froukje op de stoel, juf Gerdy had haar tweelingzus Gea voor groep 7 gezet??
Gelukkig konden we er hard om lachen!In de afgelopen twee weken heeft de hele school meegewerkt aan de projectweken over natuur. Groep 4 mocht leren over/met het tropisch regenwoud.
We hebben veel lessen kunnen omtoveren tot heuse tropische lessen. We hebben gerekend met kameleonpoepjes, insecten stempels gemaakt en hebben we aan de muurkranten gemaakt over dieren uit het tropisch regenwoud. We hebben ook ons eigen prentenboek gemaakt. De projectweken hebben we afgesloten met een sponsorloop voor het WNF.Afgelopen vrijdag is de groep naar ‘t Clockhuys geweest voor een workshop houtbewerking. Daar aangekomen kregen de kinderen een eigen plankje en een uitleg over de opdracht. Al snel konden de kinderen aan de slag. De zagen kwamen tevoorschijn en konden de kinderen het gezicht van een fantasiedier maken. Daarna konden de gezichten afgemaakt wordt door ogen te boren, haren van spijkers te maken en de gezichten in de kleuren. De kinderen konden elkaar goed helpen. Het was een gezellige/leerzame middag!Vanmorgen hadden wij de tweede en daarmee laatste weekopening van dit schooljaar. Het thema van deze week is het oplossen van problemen. De kinderen hebben grotendeels zelf de weekopening bedacht. Oplossingen voor verschillende wereld problemen werden besproken, toneelstukken werden opgevoerd en we hebben twee liederen gezongen. Wat hebben ze het goed gedaan!!Vorige week zijn de groepen 4 (door weer en wind) op bezoek geweest bij de bibliotheek van Haren. Hier kwam schrijfster Fabiën van der Ham vertellen over de boeken die zij heeft geschreven. Ook heeft zij tips aan de kinderen gegeven voor het schrijven van boeken. Een leuke lezing!Vanmiddag hadden we de biologe Frekiena Vonk op bezoek! Zij vertelde allemaal interessante dingen over de meest uiteenlopende natuurgebieden . Vanaf maandag staat de school twee weken in het teken van NATUUR. Wat zullen we veel leren!Wat een boeiende week hebben we gehad.
Naast de half jaarlijkse CITO’s, hadden we de wonderbaarlijke week. Dokter Betty kwam ons verwonderen met verschillende proefjes.
De groepen 3 en 4 hadden het thema zintuigen en eieren. We hebben geleerd dat een rauw ei bijna niet kapot te krijgen is (met één hand), we hebben een proefjes circuit gedaan, waarbij onze we onze zintuigen flink aan het werk hebben gezet en we hebben gezien dat een ballon best hard knapt als je deze boven het vuur houdt.Leuk! Groep 4A mag een pilot wereldoriëntatie draaien. De kinderen waren erg enthousiast toen ze hoorden dat onze groep dit mocht proberen!
Het eerste thema (Langs de waterkant) hebben we afgerond. We hebben hierbij geleerd over de waterkringloop, over de verschillende molens en de energie die hierbij vrij komt en over de verschillende wateren in Nederland (meer, rivier, sloot, kanaal en zee). Vervolgens heb ik gevraagd wat de kinderen graag wilden leren (geschiedenis, aardrijkskunde of natuur). Ze wilden graag meer over de geschiedenis leren. Zo gezegd, zo gedaan: de dinosaurussen zijn aan bod gekomen, de vulkanen (zelf het draaien van aardplaten hebben we besproken) en het oude Egypte. Wat een feest!Gisteren begon het natuurlijk al een beetje te sneeuwen, maar vanmorgen werden we allemaal wakker met uitzicht over een prachtig witte omgeving. Hier moeten we natuurlijk goed gebruik van maken, want voor je het weet is het weer weg.
We besloten vandaag om eerder naar gym te lopen, zodat we nog even lekker met de sneeuw konden spelen op het grasveld naast de gymzaal.
Toen we aangekomen waren bij de gymzaal werden alle tassen binnen gelegd en kon de sneeuwpret beginnen. Er werden sneeuwballen gegooid, de sneeuw werd als confetti in de lucht gegooid en er werden sneeuwengelen gemaakt!Vandaag gaat Sinterklaas helaas alweer terug naar Spanje (bij sommige gezinnen laat hij nog wat pakjes achter gelukkig). Maar dit afscheid hebben we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Gisteren hebben we lekker pepernoten gebakken. Althans dit was de bedoeling. Alle ingrediënten stonden op tafel en de tafelgroepjes mochten om de beurt de ingrediënten ophalen. We moesten alles door elkaar kneden en balletjes rollen. Heuse kunstwerken kwamen voorbij (torentjes, katjes, smileys). Vervolgens mocht alles in de over. Met een paar kleine tegenslagen hebben wij uiteindelijk heerlijke pepernoten (koek) uit de oven gehaald. Ook hebben we tijdens een kleine les Spaans, leren tellen en moesten wij de kleuren benoemen. Dit hebben we geoefend met een Spaans memory spel.
Vandaag kwam Sinterklaas dan eindelijk langs op school. Met enige paniek, want de pieten zaten de hele nacht vast op het dak.
We begonnen de dag met een Sinterklaas speurtocht. De kinderen moesten 15 vragen zoeken die verspreid lagen over het schoolplein. Dansjes en liedjes kwamen voorbij, lekker actief.
Na de kleine pauze was er een stroomstoring en hebben we lekker gezelschapsspelletjes gespeeld. Vervolgens bij gym hebben we allemaal ons pietendiploma gehaald en hebben we als kers op de slagroomtaart een bezoek gebracht aan Sinterklaas én een cadeau gekregen.
Wat een fijne dagen!Vandaag zijn we met de klas aan de slag gegaan met het meten in meters en centimeters. Wanneer gebruik je nou eigenlijk meters om iets te meten en hoeveel centimeter is dit dan?

We begonnen met een korte uitleg, waarna de kinderen lekker zelf mochten meten. Eerst hebben ze elkaar opgemeten:
‘Juf, de eerste keer was ik 1 meter en 36 centimeter en de tweede keer 1 meter en 42 centimeter’, wat een verwondering!
Vervolgens hebben ze verschillende objecten gemeten: de duim, een paperclip, de deur en natuurlijk de lengte van het lokaal. Wat is het toch leuk om op deze manier te leren!De eerste weken van het schooljaar zijn alweer voorbij gevlogen en groep 4A heeft niet stil gezeten. We hebben al veel leuke lessen gehad, nieuwe dingen geleerd en natuurlijk hebben we elkaar beter leren kennen.

Om onszelf te herinneren hoe we bijvoorbeeld een ‘f’, ‘k’ of ‘q’ schrijven, hebben we onze tafels met scheerschuim ingesmeerd en hebben we de letters geoefend. Wat voelde het ook fijn aan de handen.

De eerste weken van het schooljaar sparen wij voor groepsbeloningen. De eerste beloning hadden we al snel verdiend: pyjamadag! En als klapper op de vuurpijl mochten we lekker lui lezen met onze knuffels. Zoek maar een lekker plekje en kies zelf een boek of stripboek uit.

Wat een fijn begin van het schooljaar!Samen met de groepen 3 zijn we naar Plopsaland geweest. Op de foto’s is te zien dat iedereen het geweldig heeft gehad.In het grafisch museum hebben we gezien hoe de boekdrukkunst is ontstaan. Er stonden hele oude machines die het ook nog deden.
Ook mochten we zelf aan de slag. We hebben met sjablonen en inkt mooie kunstwerken gemaakt.Een groot succes, de buitenlesdag. Het weer was prachtig, de kinderen hebben genoten. Buiten lezen, een tikspel spelen waarbij de tafel van 5 geoefend wordt, een alfabetspel waarbij opgeschreven wordt wat je buiten allemaal ziet en een biologieles over kleine diertjes.De weekopening ging over ‘delen’. De kinderen vertelden over wat zij wel eens delen en hebben chips, liederen en een stukje uit een boek gedeeld met de luisteraars. Ook hebben een paar kinderen het bijbelverhaal laten zien van Jezus die 5 broden en 2 vissen deelt met wel 5000 mensen.De groepen 4 zijn samen naar de bibliotheek gegaan. De schrijver David Vlietstra heeft daar over zijn werk verteld.Hoera!! Vier kinderen van groep 4A hebben van groep 4B gewonnen. Ze hebben binnen 5 minuten vijf waterdiertjes kunnen maken die met hun poten op het water drijven.Op 5 december hebben we in de klas een spelletjescircuit gedaan. Sinterklaasganzenbord, pictionary, pepernoten bakken en nog meer leuke activiteiten!De weekopening ging over ‘vooruitkijken’.En dan nog een laatste, afsluitende groepsfoto. Wat hebben we genoten, wat was het een fijne dag. Morgen gaan we met elkaar onze gemaakte film bekijken.Met ‘champagne’ echte champagne glazen en ‘oliebollen’ Proost groep 4a op een gelukkig nieuw schooljaar!Vandaag was Julius Nijland op bezoek bij ons in de klas. Hij was heel stil, dat was jammer voor ons. Wij waren heel druk, want het is erg bijzonder om zo’n speciale baby in je groep te hebben. Dat hebben wij niet iedere week. Sorry Julius als het te druk was. We genoten van je komst. Wat ben je mooi, lief en klein. We vinden het heel erg aardig van je dat je tijd had om even langs te komen. Hartelijk dank lieve Julius. Groep 4a.Vandaag zijn alle groepen 3 en 4 op schoolreis geweest. Wat hebben we genoten, ondanks het weer. Hier de foto’s van groep 4a.

Vanmiddag hebben we als groep 4a onze periode rots en water afgesloten met een kijk les voor ouders. We hebben laten zien dat we zowel rots als water kunnen zijn, stop kunnen zeggen, onze grenzen aan kunnen geven en zelfverzekerd kunnen lopen. Het was een leuke en fijne les. We hebben allemaal een diploma in ontvangst mogen nemen en daarbij als symbolisch cadeau een rots uit het water mogen halen.