Deze week hebben de groepen 8 Excelles gekregen van juf Ingrid. Leerzaam!!Bikkels voetballen in de kou.
Mooi samengespeeld; sportief, met humor, doorzettingsvermogen en veel plezier.
Fantastisch gedaan allemaal!Dinsdagmiddag gingen de leerlingen van groep 8b op pad in de Hortus. De lente was te zien, te horen, te proeven en te ruiken!Vandaag zijn we gestart met de actie Day for Change in de groepen 7 en 8. Op het podium vond de officiële opening plaats voor de kinderen. De kinderen hebben uitleg gehad over de opzet van dit project dat draait om geld inzamelen voor het goede doel. Elke groep heeft twee penningmeesters, zij beheren het geld.
Day for Change zamelt geld in om instellingen d.m.v. microfinanciering in ontwikkelingslanden te ondersteunen. Dankzij deze donaties kunnen microfinanciering projecten in goede banen worden geleid. De opbrengsten uit de activiteiten op de scholen en overige donaties worden verdeeld over organisaties die microfinanciering mogelijk maken, verbeteren of stimuleren.

De kinderen van De Borg zetten zelf kleine ondernemingen op. Ze maken iets en verkopen dat aan de deuren, gaan auto’s wassen enz. enz.
De opbrengst doneren wij als school volledig aan de organisatie Day for Change.
De komende drie weken zullen de kinderen onder schooltijd en wellicht in hun vrije tijd bezig zijn met het bedrijfje dat ze oprichten op school. Dit project wordt afgesloten op vrijdag 20 april met een afsluitende Day for Change markt georganiseerd door de groepen 8.
Op www.dayforchange.nl kunt u meer informatie vinden.
De kinderen zijn zeer enthousiast en we hopen op uw medewerking.Heeft groep 8b straf??? Nee hoor… de musicalboekjes zijn uitgedeeld. Het was nog nooit zo stil op vrijdagmiddag!Op vrijdag 15 februari was het valentijnsgala van beide groepen 8. De kinderen hadden het valentijnsdiner met toetjes uitstekend verzorgd. We hebben samen heerlijk gegeten en na afloop werd er gedanst!Vrijdag is het techniektoernooi afgesloten met de finale. De zeskoppige jury bestond uit vaders David, Jan, Kees, Anne Bart, Marco en Remco. Ze stelden vragen, bekeken de posters en beoordeelden het gemaakte ontwerp. De schoolwinnaars gaan door naar de volgende ronde op 29 maart.
Vaders, kinderen en leerkrachten… bedankt voor dit boeiende toernooi!!Zaterdag heeft Lotte Elzes uit 8b onze school vertegenwoordigd in de volgende ronde van de voorleeswedstrijd. Prachtig voorgelezen uit Mathilda van Roald Dahl. Ze is tweede geworden van Groningen en Haren. Goed gedaan Lotte!Vrijdagmiddag kwamen ouders hun beroep pitchen aan de kinderen van de groepen 8. Leerzaam en gezellig. Bedankt voor jullie enthousiasme en interessante verhalen!Er wordt overlegd, geëxperimenteerd, geknoeid, gelachen en nog meer overlegd….. maar of de duikboot al kan dansen….Vanmorgen is 2018 goed begonnen op De Borg! Operatie badeend werd op het podium uitgevoerd en daarna kregen alle groepen hun ontwerpopdracht. Op 9 februari worden alle eindopdrachten door de technische jury beoordeeld en gaan de winnaars door naar de volgende ronde.Wat was het gezellig in de klas en wat had iedereen z’n best gedaan op de surprises en gedichten!In het weekend van 14 en 15 oktober vindt het weekend van de wetenschap weer plaats in Groningen.
Gratis en inspirerend voor jong en oud. Een must voor elk nieuwsgierig kind! Check http://www.zpannendzernike.nl/We zijn er! Alle kinderen van de groepen 8 en de vaders en juffen genieten van de zee, gezelligheid en zon op Ameland!Groep 8 bereidt zich al voor op het kamp naar Ameland. De scho(o)lekster vliegt door de klas; er zijn duinkonijnen gesignaleerd en schelpen en zand spoelen de klas binnen. Volgende week is het zover!! We kunnen niet wachten…Gisteren was het heel heet in de klas. Daarom gingen de kinderen van groep 8b hun werk buiten maken. Heerlijk in de schaduw in een briesje. Dat was best goed uit te houden!Woensdag 17 mei hebben de jongens uit groep 7 en 8 van het selectieteam meegedaan met het voetbaltoernooi in Harkstede.
In de poule hebben de jongens alle wedstrijden gewonnen (2-0, 2-0, 3-0). Super knap!
In de kruisfinale verloren ze helaas met 0-1. De laatste wedstrijd werd verloren met 5-0, waardoor de jongens een keurige vierde plek hebben behaald. Het was een prachtige dag, met mooi weer en enthousiaste kinderen! Goed gedaan!Vrijdag heeft groep 8b een Koningsontbijt gehad in de klas. Gezellig om zo samen de dag te beginnen en te proosten op een fijne dag met Koningsspelen en Day for Change.
Na het ontbijt werd en flink gedanst met Juf Melissa en na de laatste voorbereidingen voor Day for Change is er een geweldige markt gestart op het plein met een succesvolle afloop! De kinderen hebben veel geld opgehaald voor het goede doel en hebben hier veel plezier aan beleefd!!Gisteren was de nationale Rekendag. Ook groep 8b heeft een enthousiaste Rekendag gehad. De kinderen kregen een filmpje te zien, waarin tante Tine gestorven was. Zij had een groot stuk grond achtergelaten en daarop ging een familie een vakantiepark beginnen. De taak voor de kinderen was om in groepjes het park te ontwerpen. Dit begon met het ontwerpen van huisjes. Deze werden gemaakt op schaal 1:200. De huisjes werden ingericht, inclusief bijpassende legenda’s. De huisjes moesten aan vele eisen voldoen, bijvoorbeeld een minimale oppervlakte van 50m2 en een maximale oppervlakte van 100m2. Op ruitjespapier van 1 bij 1 cm en van 2,5 bij 2,5 cm werden de huisjes ontworpen.
Het tweede deel van de dag bestond uit het ontwerpen en inrichten van het vakantiepark. Ook dit werd op dezelfde schaal gedaan. De huisjes kregen hun plek, net als de zwembaden, recreatiegebouwen, recepties, speeltuinen en vele andere gebouwen. Met veel passen en meten op grote flap-overs zijn de vakantieparken gemaakt. Deze zijn aan het eind van de dag gepresenteerd door de groepjes.
Ook nu zijn de vakantieparken te bewonderen bij het lokaal van groep 8b.Groep 8b heeft woensdag 15 maart, samen met groep 8a, wilgen geknot. Dit werd gedaan aan het eind van de Borgsingel in Haren. Een hele rij met wilgen stond voor ons klaar om geknot te worden.
Voorafgaand aan het knotten kregen de kinderen een korte les over wilgen en het knotten daarvan. Dit werd gegeven door Landschapsbeheer Groningen.

Met ladders, zagen en scharen gingen de kinderen in groepjes aan de slag. Binnen een paar uur waren heel wat wilgen geknot!De afgelopen week heeft groep 8b veel proefjes uitgevoerd bij het proefjescircuit. Dit was een groot succes! Als echte wetenschappers werden voorspellingen gedaan, proefjes uitgevoerd en bevindingen genoteerd.
Daarnaast hebben de kinderen gedichten gemaakt over de wonderbaarlijke week, want het was ook de week van de poëzie. Gedichten met zoveel mogelijk wonderbaarlijke woorden die beginnen met een w. Waanzinnige, wonderbaarlijke wetenschappers zijn deze kinderen!Groep 8b heeft bouwwerken van dik papier gemaakt. Ze hadden als opdracht gekregen om een school te ontwerpen met veel ‘licht en lucht’. Hierbij is de techniek van ritsen gebruikt, waarmee met een mesje vouwranden werden gesneden, zodat er scherpe vouwen in het papier konden worden gemaakt. Deze prachtige bouwwerken zijn met veel zorg en aandacht gemaakt in groepjes. Samenwerken was hierbij enorm belangrijk! De kinderen hebben hun creativiteit gebruikt en hier 3 middagen aan gewerkt. De bouwwerken zijn te bewonderen in de hal voor de lokalen van groep 6, 7 en 8.Groep 8b heeft genoten van de sneeuw met een sneeuwballengevecht.Na de kerstvakantie zijn de Zilveren Weken begonnen. In deze weken doen we extra energizers tussen de lessen door. Vandaag een bootcamp in de klas, om even lekker te bewegen!
De kinderen begonnen met een warming up en sloten af met opdrukken op de tafel, boksen en squats. We hadden het er warm van!Groep 8b heeft een aantal weken de robots Dash en Dot in de klas. Hiermee leren de kinderen programmeren. Groep 8 is bezig geweest met een xylofoon, bowlingkegels, propjes schieten en een tikkende tijdbom. Dit alles wordt gedaan door te programmeren met een iPad, welke verbonden is met de robots. We zijn nog lang niet klaar met programmeren, maar we hebben al veel geleerd!Groep 8b heeft deze week een bakkerij gemaakt van de klas en de hal. De kinderen maakten deegmannetjes, kerstkoekjes, kerstkransjes en kniepertjes. De ingrediënten werden keurig afgewogen en daarna kon het bakken beginnen. Na het bakken zijn de koekjes versierd en zijn ze allemaal opgegeten. Dat was smullen!Contact
Locatie Haren:
Wederikweg 19
9753 AA Haren
Tel: 050-5348190


directie@cbsdeborg.nl