Op maandag 22 mei was het heerlijk weer! Reden voor meester Ronald om de gymles naar buiten te verplaatsen. We hebben een heerlijk potje peanutball gespeeld. Hieronder ziet u enkele foto’s!Op vrijdag 19 mei heeft groep 7b meegedaan aan het praktisch verkeersexamen. Een spannende tocht, van ongeveer 5 kilometer dwars door Haren.
Tijdens het fietsen lieten de kinderen onder andere zien voorrang te kunnen verlenen, borden te kunnen herkennen en de juiste plek op de weg te kennen.
Alle kinderen zijn geslaagd!
Naast een diploma ontvingen de kinderen een mooie 3-in-1 pen en een stressbal om alle stress voor het examen weer kwijt te raken.Tijdens de koningsspelen is groep 7b de dag begonnen met een heerlijk ontbijt in de klas. Na dit ontbijt hebben we meegedanst op het themanummer van de koningsspelen.
Samen met groep 7a zijn we daarna naar het bos Appélbergen gegaan waar we een spannend spel levens stratego hebben gespeeld. Na nog even spelen en een ijsje hebben we de terugreis ingezet.
Op school hebben we rondgekeken op de day for change markt van groep 8.
Al met al een leuke, sportieve en gezellige dag!Alle kinderen van groep 7 (b) zijn geslaagd voor hun theorie-examen verkeer! Halverwege mei volgt het praktisch verkeersexamen en kan iedereen hopelijk zijn diploma in ontvangst nemen!
Goed gedaan allemaal!Op maandagmiddag kregen we hoog bezoek in groep 7B. Juf Judith kwam op kraambezoek met dochtertje Sam. Iedereen heeft de kleine meid even van dichtbij mogen bewonderen.
De moeder van Demi was er om namens alle ouders een prachtige luiertaart en een geboortebord aan te bieden.
Namens juf Judith daarvoor hartelijk dank!Op maandagmorgen 6 februari heeft groep 7b de weekopening verzorgd. Onder andere werd er gezongen, een gedicht voorgelezen en in vier sketches het thema ‘Buitengewoon bezig’ geïntroduceerd.
Dit alles onder toeziend oog van de hele school, en veel ouders!Tijdens de wonderbaarlijke week zijn er veel proefjes uitgevoerd in groep 7b. Proefjes die vooral door de kinderen zijn bedacht thuis, en op school uitgevoerd!
Niet alle proefjes lukten, maar alle ideeën waren goed!Op 2 februari is groep 7b naar de Hanze Hoogeschool geweest. Ze hebben hier een bezoek gebracht een De Magneet, een science centre gerund door Pabo-studenten. Op 10 werkplekken werd op verschillende manieren kennis gemaakt met energie. Zelf hebben de kinderen windenergie, zonnen-energie en kernenergie opgewekt bij verschillende doe-stations.
Een leuke en leerzame ochtend!Met groep 7B zijn we naar de World Press tentoonstelling geweest in de synagoge aan de Folkingestraat in Groningen. Tijdens de tentoonstelling hebben we veel nieuwsfoto’s gezien. Spannende, lieve maar ook wel indrukwekkende foto’s.Afgelopen woendagmiddag is het schoolkoor, onder leiding van zangjuf Marjan, van start gegaan!
Meer dan 20 enthousiaste kinderen van groep 3 t/m 8 hadden zich in een week aangemeld.
En al heel snel klonken er prachtige kerstliedjes door de school. Wat is samen zingen leuk!
Na de kerstvakantie zal het koor op maandagmiddagen zingen van 14:30 tot 15:30. Kinderen kunnen zich dan opnieuw opgeven.Wat was het weer een prachtige Muziekavond! We hebben genoten van viool, gitaar, piano, accordeon en dwarsfluit. Bedankt allemaal, voor jullie mooie muziek!Als afsluiting van het hoofdstuk Techniek over lucht, maakten we vandaag samen een weerstation: een barometer, thermometer, windmeter, windwijzer en een regenmeter.
De komende dagen gaan we bijhouden en voorspellen hoe het weer verandert.Op donderdagmorgen werd er in de hal de voorleeswedstrijd gehouden. Uit de groepen 7 en 8 waren, na spannende voorrondes, afgevaardigden geselecteerd die onderling uit mochten maken wie zich voorleeskampioen van CBS de Borg mocht noemen.
Sarah-Marie Weston, Karlijn Hofste, Jan van Essen en Lotte Elzes hebben geweldig goed voorgelezen. Uiteindelijk koos de vakkundige jury, bestaande uit Meester Kees, Ingrid en Fijbe, Karlijn als winnaar.Lisa Brouns uit groep 7B heeft de voorronde van de provinciale voorleeswedstrijd gewonnen.
In april mag ze in Veendam proberen de beste van de provincie te worden.
Gefeliciteerd Lisa!Gisteren is groep 7b in de ochtend met de bus opgehaald om bij de Hanzehogeschool proefjes te doen in de Magneet. Er zijn proefjes gedaan met verschillende soorten energie: windenergie, zonne-energie, kernenergie en waterkrachtenergie. De ochtend was heel erg leuk en leerzaam!Vanmiddag hebben een groot aantal basisschoolkinderen gestreden om het schaaktoernooi in Haren te winnen. Van onze groep deden er 11 leerlingen mee aan het toernooi. Zij hebben de afgelopen weken veel goede lessen en tips gelregen van juf Ingrid. We horen morgen hoe ze hebben gespeeld..Na een week vol leuke, leerzame en wonderbaarlijke proefjes heeft groep 7b heel wat bijgeleerd. Zo hebben we ontdekt dat er in aardappels zetmeel zit, maar dat een aardappel alleen blauw kleurt met betadine als het gekookt is. Dit komt doordat bij een gekookte aardappel de cellen kapot zijn en het zetmeel vrij komt.
We hebben de week gezamenlijk met groep 7a afgesloten met een knaller. Meester Marco en Juf Marije hebben tegelijk gekeken wat er gebeurt als er mentos in een fles vol cola komt. Het resultaat zie je terug op de foto.De groepen 6 en 7 hebben de kleuters en groep 4 voorgelezen. Een mooie invulling voor de middag!Groep 7b heeft vrijdag een theaterworkshop gevolgd. Iedereen was enorm enthousiast!
We hebben een spel gespeeld met Lady Gaga, Justin Timberlake, een mixer en een broodrooster.
Ook hebben de kinderen kennis gemaakt met tableau vivant en hebben ze in tweetallen toneel gespeeld, waarbij alleen een beginzin was bedacht.Nog meer foto’s van de Koningsspelen in de groepen 7De Koningsspelen waren een groot succes!
De groepen 7 zijn begonnen met een gezellig ontbijt. Daarna is de openingsdans in de hal gedaan. Terug in de klas begon de bootcamp. Alle kinderen hebben een warming up gedaan, flink getraind en ze hebben afgesloten met een cooling down.
Na de bootcamp gingen de kinderen naar buiten. Hier was een parcours uitgezet waarbij puzzelstukjes verzameld konden worden. In estafettevorm liepen de kinderen het parcours en ondertussen werd de puzzel van de koninklijke familie in elkaar gezet. Ook gingen de kinderen geblinddoekt een kroontje of hoed prikken op Maxima of Willem-Alexander en konden ze ballontrappen. Erg leuk!
Van al deze activiteiten waren de kinderen al best moe, maar er stond nog een hele leuke activiteit op het programma: zumbales! Dit was ook zeer geslaagd.
De middag hebben de kinderen gevuld met spelletjes spelen en Day For Change.
Wat een gezelligheid!De groepen 7 zijn vanmiddag weer naar Onnen gegaan. Het lezen en spelen was weer een groot succes!Vandaag was het stralend weer en daar heeft groep 7b gebruik van gemaakt! Buiten hebben zij in groepjes brieven geschreven voor onze sponsorkinderen.Het uitje naar De Magneet ging vanochtend helaas niet door. Daarom heeft groep 7 een uitstapje naar De Mikkelhorst gemaakt. Dit was heel gezellig en het was prachtig weer!In groep 7b hebben we vanmorgen genoten van het Paasontbijt. Het was heel gezellig!Nog wat foto’s van het bezoek van groep 7b aan molen de Wachter in Zuidlaren.Vandaag was de Grote Rekendag! Alle kinderen zijn bezig geweest met meetkunde in de kunst. In kunst komt vaak perspectief voor, maar ook spiegelen en rijgen zijn vormen die vaak gebruikt worden.

Schoolbreed hebben we een kunstwerk van Keith Haring nagemaakt. 8 klassen moesten in een bepaalde kleur op school komen en zij vormden de vulling van een poppetje. De andere 8 klassen kwamen in het zwart en zij vormden de omlijsting. Het zag er fantastisch uit!

En natuurlijk hebben we ook de winnaars van de Meetselfies bekend gemaakt. Wilt u de foto’s ook even bekijken? Deze hangen op de deur bij de ingang van de school.

Hieronder nog een impressie van alle activiteiten van de dag.Wat waren het mooie projectweken voor groep 7b! De kinderen hebben hard gewerkt en we hebben veel geleerd over de industriële revolutie die plaatsvond in de tijd van de burgers en stoommachines.
De kinderen hebben in groepjes gewerkt aan een muurkrant en elk groepje heeft een gevolg van de industriële revolutie uitgewerkt, bv. werkloosheid, veel ongelukken, kinderarbeid en de ontwikkeling van de trein.
Daarnaast mochten de kinderen ook zelf ervaren hoe moeilijk het is om iets uit te vinden. Alle kinderen mochten ‘Het beste idee van groep 7b’ uitvinden. Wie de winnaar is, is nog niet bekend, maar er zijn heel wat bijzondere ontwerpen gemaakt, zoals de ‘Springsok’.
Ook hebben we verschillende uitstapjes gemaakt. We zijn naar de molen ‘De Wachter’ in Zuidlaren geweest. Dit is een graanmolen, maar er zijn ook meerdere stoommachines te bekijken. Het museum opent 25 april weer haar deuren en het is zeker de moeite waard!
En afgelopen donderdag hebben we een bezoekje gebracht aan uitgeverij Zalsman. Hier hebben wij gezien hoe vroeger een boek gemaakt werd en hoe het tegenwoordig gaat. Wat een verandering!Ook dit jaar doet onze school mee aan de Grote Rekendag. Deze dag heeft dit jaar als onderwerp: ‘Meetkunde uit de kunst in de klas’. De kinderen gaan aan de slag met verschillende kunstvormen, waarin meetkunde een rol speelt. Deze dag zal plaatsvinden op 25 maart.
Voorafgaand aan de Rekendag gaan de kinderen bezig met ‘Meetkundeselfies’. Een ‘Meetkundeselfie’ is een selfie waarbij het lijkt alsof je bijvoorbeeld in een kopje koffie zit, of op het dak van de school.

WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD

De kinderen krijgen ook de opdracht om hier thuis mee aan de slag te gaan en de leukste/grappigste/origineelste ‘Meetkundeselfie’ kan een prijs winnen! Dus wees origineel en stuur de leukste ‘Meetkundeselfie’ op naar de leerkracht van uw kind. De foto moet voor 24 maart bij de leerkracht binnen zijn en aan het einde van de Rekendag maken wij per bouw een winnaar bekend!In groep 7b zijn de kinderen al drie weken druk bezig met het maken van vlaggen. Deze maken ze van stof. Voordat de leerlingen hiermee konden beginnen, hebben alle kinderen vier vlaggen op papier ontworpen. Van het mooiste ontwerp werden patronen uit papier geknipt. Vervolgens zijn de patronen gebruikt om de stoffen uit te knippen en de onderdelen zijn aan elkaar genaaid. Dit was best lastig! Vooral de draad door de naald krijgen was lastig, maar ook was het een uitdaging om de lappen zo recht mogelijk aan elkaar te naaien volgens de rijgsteek.
Een paar kinderen hebben hun vlag al af en gaan nu tekens of afbeeldingen op de vlag sjabloneren of naaien.Contact
Locatie Haren:
Wederikweg 19
9753 AA Haren
Tel: 050-5348190

Locatie Onnen:
Bakkerweg 2
9755 PM Onnen
Tel: 050-2308053

directie@cbsdeborg.nl