De Borg krijgt een schooluniform
Mar 30, 2016

Haren, 29 maart 2016

Betreft: schooluniformen per mei 2016

Beste ouder(s), verzorger(s) en kinderen van de Borg,

De afgelopen jaren merken wij op school dat kleding steeds meer invloed krijgt. Van ouders horen wij dat kinderen speciale kledingmerken moeten kopen, omdat de druk van klasgenoten een grote rol speelt. Wij zijn van mening dat dit geen goede ontwikkeling is. Een kind moet met plezier naar school gaan en kleding moet hier zeker geen rol in spelen.

Eén van onze leerkrachten is een paar jaar geleden in Suriname geweest en laatst sprak zij over de schooluniformen die de kinderen daar dragen. Deze schooluniformen zorgen voor eendracht en gelijkheid. Ook studies in Engeland laten zien dat het dragen van een schooluniform zorgt voor een gevoel van trots (bij deze organisatie hoor ik). Iedereen is gelijk, verschillen in inkomsten van ouders spelen geen enkele rol meer. Na het invoeren van schooluniformen verbeteren de academische prestaties en pestgedrag neemt af. Leerlingen hoeven niet meer na te denken over wat ze elke dag zullen dragen en ouders ervaren geen enkele druk meer om bepaalde kleding te kopen.

Wij denken dat onze school hier ook rijp voor is, helemaal nu we bezig zijn met het invoeren van Positive Behavior Support als anti-pestprogramma. Wij hebben hier als leerkrachten, MR en OR lang over gesproken en wij zijn tot de conclusie gekomen dat wij ook een schooluniform willen invoeren. We hebben inmiddels een ontwerp laten maken, waarin onze Borg kleuren ook terug komen. Het is een prachtig uniform geworden, waar wij allen erg trots op zijn.

Inmiddels worden de kledingstukken gefabriceerd door een fabriek in India met goede arbeidsomstandigheden en hopen wij de uniformen per 1 mei in te kunnen voeren. Om de kinderen alvast te laten wennen aan de gelijkheid, vragen wij uw kind vanaf aanstaande donderdag alleen nog blauwe kleren aan te trekken. Omdat wij ons realiseren dat het wel wat kort dag is, staan wij accenten toe in de kleuren van de Borg (rood, oranje of geel). In april hopen wij een feestelijke presentatie te kunnen geven van ons uniform!

Onderaan deze brief vindt u de prijslijst van de schooluniformen. De kleren zijn vier keer per jaar te koop, middels een markt op school, georganiseerd door de OR. Wij hebben rekening gehouden met de verschillende seizoenen en jaarlijks zal er een ruilbeurs georganiseerd worden, zodat u niet elk jaar een volledig nieuwe outfit hoeft te kopen.

Hopende u zo voldoende te hebben geïnformeerd,

Namens alle leerkrachten, directie, OR en MR,

Judith, Gerdien, Mieke en Elisa
(Commissie schooluniform)

Prijslijst kledingstukken schooluniform

– T-shirt korte mouw: € 6,50
– T-shirt lange mouw: € 7,50
– Overhemd: € 12,50
– Vest: € 12,50
– Trui: € 12,50
– Lange broek: € 15,00
– Korte broek: € 12,50
– Rok € 12,50
– Zomerjurk € 10,00
– Sokken: € 2,50
– Jas: € 25,00

Verkoopdata in april;
– Vrijdag 15 april van 08.00 uur – 09.00 uur en van 14.00 uur – 15.00 uur
– Maandag 18 april van 08.00 uur – 09.00 uur en van 14.00 uur – 15.00 uur

Mochten er bezwaren zijn van financiële aard dan is er een speciaal “fonds schooluniformen” opgericht, om ervoor te zorgen dat mensen met een minimuminkomen een bijdrage kunnen krijgen. Het aanvraagformulier is te verkrijgen bij de directie.